mengumumkan kemasukan tiga pemain import baharu

Selepas mengumumkan kemasukan tiga pemain import baharu, Felda United sudah semakin hampir untuk melengkapkan senarai penuh pemain skuad utama yang akan beraksi dalam saingan Liga Malaysia (Liga-M) musim depan dan hanya tinggal satu sahaja kuota pemain import yang masih belum diisi.

Tiga pemain berkenaan, Ryutaro Megumi, Nikola Raspopovic dan Nicolas Velez telah disahkan akan bersama pasukan itu selepas Felda United mengumumkan penyertaan ketiga-tiga pemain import tersebut menerusi akaun media sosial pada Rabu.

Kuota pemain import Asean sudah pun dimuktamadkan lebih awal selepas pasukan itu mengekalkan khidmat peny3rang berpengalaman dari Singapura, Mohammad Khairul Amri Mohammad Kamal.

Ketua Jurulatih Felda United, Nidzam Jamil ketika dihubungi SemuanyaBOLA menjelaskan, tiga pemain tersebut dipilih berdasarkan analisis yang dibuat mengenai apa yang mereka miliki untuk menampung kekurangan pasukan terutama apabila The Fighters telah ‘kehilangan’ beberapa pemain penting.

Pemain import dari Jepun, Ryutaro Megumi akan mengusi kuota pemain import Asia. Pemain berusia 26 tahun itu merupakan rakan sepasukan Khairul Amri di pasukan Tampines Rovers pada dan apa yang menarik adalah mereka berdua pernah bermain menentang Felda United pada musim 2017.

“Apabila kami kehilangan pemain sayap seperti S. Chanturu, kami telah merisik Megumi lebih awal berdasarkan statistik dan corak permainannya di Liga Singapura. Saya gemar menggunakan pemain yang bijak memanfaatkan ruang dan mempunyai kemahiran yang tinggi. Megumi ada ciri-ciri itu,” ujar Nidzam.

Nicolas Velez yang berasal dari Brazil pula adalah bekas pemain import Negeri Sembilan pada musim 2018 dan beliau merupakan pengganti kepada Hadin Azman yang beraksi akan di posisi sayap kiri. Pemain berusia 29 tahun ini juga pernah beraksi di liga Argentina, Sepanyol, Singapura, India, Croatia, Thailand dan Portugal.

“Apa yang baik tentang Velez ialah beliau pemain yang rajin berlari si atas padang dan dia juga boleh bermain di posisi nombor 10 di belakang peny3rang. Kemampuannya untuk memegang bola dan menjaringkan gol akan melengkapkan barisan ser4ngan bersama Khairul Amri dan Megumi.”

Menurut jurulatih berusia 39 tahun itu lagi, beliau menjangkakan Megumi dan Velez lebih cepat dan mudah untuk serasi dengan bola sepak Malaysia memandangkan mereka sudah mempunyai pengalaman beraksi di rantau ini.

Nikola Raspopovic pula merupakan pemain import dari Serbia yang akan beraksi di posisi pertahanan tengah. Dengan pengalamannya beraksi di beberapa kelab Eropah, pemain berusia 30 tahun itu diharapkan dapat memimpin barisan pertahanan Felda United dengan baik.

Apabila ditanya adakah beliau akan memanfaatkan satu lagi kuota pemain import yang berbaki, Nidzam tanpa ragu-ragu mengatakan beliau akan menggunakannya untuk memastikan Felda United mampu bersaing dengan pasukan-pasukan lain di Liga Super.