Lazio lebur rekod Juventus

LAZIO bangkit menc3tuskan kek@lahan pertama Juventus musim ini dengan kemenangan 3-1 menerusi dua gol dalam tempoh 20 minit terakhir selepas pemain lawan, Juan Cuadrado dibuang padang.

Juve yang tidak kalah 19 perlawanan dalam semua kejohanan di bawah kendalian jurulatih baharu, Maurizio Sarri terlebih dahulu meng3jutkan tuan rumah di Stadio Olimpico menerusi t0lakan jarak dekat Cristiano Ronaldo pada minit ke-25 untuk gol ketujuhnya dalam liga musim ini tetapi Luiz Felipe menyamakan kedudukan sejurus sebelum tamat b@bak pertama menerusi tandukan.

Insiden pada minit ke-69 menc3tuskan k0ntr0versi apabila pert4hanan kanan Juve, Cuadrado meng4sari Manuel Lazzari yang menerima hantaran Luis Alberto. Pengadil kemudiannya melay4ngkan kad merah kepada pemain Colombia selepas merujuk reviu VAR.

Walaupun Lazzari berada 30 meter dari g@wang Juve, pengadil, Michael Fabbri menganggap dia dinafikan peluang menjaringkan gol sekali gus menc3tuskan kem4rahan pemain Juventus.

Lima minit kemudian, Sergej Milinkovic-Savic meletakkan Lazio di depan menerusi tolakan jarak dekat selepas mendapat hantaran cantik, Luis Alberto.

Penalti Ciro Immobile disel4matkan penjaga gol Juve sebelum pemain gantian, Felipe Caicedo melengkapkan malam derita pelawat menerusi gol ketiga pada masa kec3d3raan.

Juventus kekal di tangga kedua, dua mata di belakang Inter Milan dengan 36 mata daripada 15 perlawanan manakala Lazio ketiga dengan tiga mata di belakang selepas kemenangan ketujuh berturut-turut dalam aksi Serie A.