Keputusan kes Akhyar

ALOR SETAR: Keputusan mengenai k3s perpindahan kontr0versi bekas pemain Kedah, Akhyar Rashid yang dirujuk ke Pusat Timbang Tara (AIAC) di Kuala Lumpur bakal diketahui selewat-lewatnya hujung bulan ini.

Perkara itu dimaklumkan Presiden Persatuan Bolasepak Kedah (KFA), Datuk Seri Mukhriz Mahathir ketika membuat ucaptama pada Kongres Tahunan KFA kali ke-44 yang berlangsung hari ini.

“Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) masih tidak berpvtus asa dalam usaha mencari kebenaran berkaitan kes perpindahan pemain, Akhyar Rashid ke pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) ini.

“Kes ini seolah-olah tidak bergerak kerana hingga kini ia masih belum memasuki fasa rayu4n.

“Untuk makluman, sumbangan yang dikutip untuk Tabung CAS-KFA yang berjumlah RM50,000 dahulu sudah habis digunakan untuk menampung kos guaman kes berkenaan dan ia tidak mencukupi.

“Jadi, KFA menanggung segala kos tambahannya.” katanya.

Mac lalu, KFA menegaskan pihaknya tidak pernah membuat pusingan U dalam kes membabitkan peny4rang kebangsaan itu yang  bermula sejak 18 Januari lalu. 

Pihak KFA juga sudah memulakan proses timbang tara di peringkat domestik terlebih dahulu sebelum bidang kuasa Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) di Switzerland atau FIFA boleh diguna pakai. 

Kes ini bermula selepas mendapat nasihat peguam berkaitan proses timbang tara dilakukan menurut Fasal 12.1 dan KFA turut meneliti Artikel 25.3 iaitu Peraturan Status Pemain FAM dan juga keputusan Jawatankuasa Rayuan FAM yang  dibuat.

Menurut Artikel 67 Statut Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), badan induk itu sepatutnya mewujudkan tribvnal timbang tara untuk menangani rayv4n daripada Jawatankuasa Rayvan.

Untuk menangani ketiadaan tr!bunal itu ketika ini, peguam FAM meng3sahkan badan yang paling sesuai untuk proses timbang tara boleh dilakukan di AIAC yang berpangkalan di Kuala Lumpur dan KFA juga pada masa yang sama sudah mendapatkan pengesahan daripada pihak peguam FAM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.