Kenapa sekarang baru pertikai?

Keg4galan skuad bawah 22 tahun negara mara ke peringkat separuh akhir Sukan SEA 2019 ternyata telah menjadi perbincangan h4ngat di kalangan penyokong bolasepak negara. Kekalahan 3-1 kepada Kemboja dalam perlawanan terakhir mereka menyebabkan ramai mengkr!tik f0rmasi yang digunakan oleh ketua jurulatih skuad B22, Datuk Ong Kim Swee sepanjang temasya ini.

Kim Swee ternyata kec3wa dengan krit!kan yang diterima berkenaan formasi yang digunakannya.

“Apabila kita layak ke peringkat suku akhir dan menewaskan Korea Selatan di Sukan Asia 2018, tidak ada pun orang bertanya mengenai formasi saya.

“Namun, kenapa sekarang mempert!kaikan formasi sedangkan ramai pemain yang sama. Jadi saya rasa itu hanya satu !su yang seng4ja nak ditimbulkan.

“Jika kita melihat formasi, ia ada macam-macam formasi. Kita boleh bermain dengan formasi lain tetapi kalau kita bermain tidak mengikut kehendak kita, dah tentu ia tetap tidak menyebelahi kita,” kata Kim Swee dalam sidang media selepas perlawanan di Stadium Memorial Rizal, semalam.

Skuad muda negara gagal mara ke separuh akhir apabila hanya mengutip empat mata daripada empat perlawanan. Malaysia mencatat keputusan seri 1-1 menentang Myanmar dalam perlawanan pertama dan tewas 0-1 kepada tuan rumah, Filipina dalam perlawanan kedua. Kemenangan 4-0 ke atas Timor Leste memberikan sedikit harapan, tetapi Malaysia ters!ngkir dengan kekalahan 3-1 kepada Kemboja.

Kemboja bersama Myanmar mara ke peringkat separuh akhir dan bakal menanti pasukan mana dari Kumpulan B yang akan mereka temui. Setakat ini, Indonesia sudah boleh dikatakan layak dengan Thailand dan Vietnam bakal ber4du sesama sendiri hari ini untuk menentukan siapa yang akan merebut satu lagi slot ke separuh akhir.

Datuk Ong Kim Swee sebelum ini pernah memenangi pingat emas Sukan SEA 2011 di Jakarta serta membawa skuad muda negara mara ke perlawanan akhir di Sukan SEA 2017 yang berlangsung di Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.