Menentang Tai Po FC Medan Pamer Keupayaan Helang Merah

Bukanlah pemain utama untuk musim lalu kecuali ketika saingan Piala Malaysia, David Rowley mula menempatkan diri lebih kerap dalam kesebelasan utama selepas kapten, Baddrol Bakhtiar beralih posisi dari tengah, kembali semula ke jentera sayap kanan.

Hitung kira penampilan dalam kesebelasan utama, pemain kacukan Malaysia-Australia ini telah beraksi 11 kali sejak menyertai kem Kedah pada jendela perpindahan kedua pemain, Mei 2019.

Begitupun, setiap kali kudratnya ditagih, David Rowley sentiasa mempamerkan aksi yang baik sebagai pemain tengah disamping membaiki permainannya dan dapat dilihat peningkatan tersebut.

Untuk musim 2020, dengan penyertaan pemain-pemain baharu yang memiliki profil lebih baik disamping akan beraksi di pusingan kelayakan Liga Juara-Juara Asia (ACL), David Rowley menyatakan mahu meletak sasaran lebih tinggi untuk musim hadapan.

“Sebagai pemain, pastinya saya mahu meletakkan sasaran lebih tinggi untuk saingan musim depan. Justeru, saya berazam mahu membantu pasukan memenangi seberapa banyak perlawanan yang akan dilalui,” ujar pemain kelahiran Brisbane, Australia ini.

Menurutnya, ketika ini fokusnya bersama rakan-rakan sepasukan adalah untuk meningkatkan tahap kecergasan kerana Kedah akan beraksi lebih awal berbanding pasukan-pasukan lain di liga atas sebab bakal beraksi di pusingan kelayakan ACL pada 21 Januari.

Kedah akan melayan kunjungan juara Hong Kong Premier League, Tai Po FC di Stadium Darul Aman dan kemudian dijadualkan akan menentang wakil Korea Selatan, FC Seoul jika meraih kemenangan.

Baginya yang dipetik berkata kepada Berita Harian, beliau optimis Helang Merah mampu melangkah masuk ke peringkat kumpulan ACL 2020 dan yakin apa sahaja boleh berlaku dalam bola sepak.

“Bagi merealisasikannya, saya mahu terus fokus meningkatkan lagi tahap kecergasan. Saya dan rakan sepasukan mengikuti sebaiknya perancangan latihan yang disediakan oleh barisan kejurulatihan yang diketuai oleh ketua jurulatih, Aidil Sharin Sahak.

“Bagi saya Kedah memiliki potensi yang untuk melangkah ke ACL dengan baik jika dilihat dengan persiapan serta perancangan yang sedang gigih dijalankan,” katanya sambil menjelaskan yang aksi menentang Tai Po FC adalah medan membuktikan kemampuan.

Sementara itu, David Rowley turut menyumbang gol ketika Kedah menewaskan skuad Piala Presiden Kedah dengan keputusan 5-0 dalam aksi pemanas badan dalaman pada Jumaat lalu.