Guilherme Dan Liridon Bakal Menyertai Perak ?

Setelah keh!langan t0nggak utama Brendan Gan, Perak seharusnya mempertimbangkan untuk mengambil Guilherme de Paula dan Liridon Krasniqi supaya dapat memberi sa!ngan yang lebih s3ng!t pada musim akan datang.

Perak mempunyai sejarah bagaimana mereka tidak mempunyai peny3rang yang berkal!ber. Musim 2019, Careca hanya menjaringkan 7 gol manakala Ronaldo pula 8 gol. Ketiadaan peny3rang import yang berkualiti memberi k3san kepada kedudukan Perak di Liga Super.

Kali terakhir mereka mempunyai peny3rang bagus adalah Gilmar yang menjaringkan 21 gol dalam semua pertandingan, dan ketika itu Perak men4matkan musim di tempat kedua dalam Liga Super pada 2018.

Bagi musim 2020, hanya peny3rang Careca dan pemain tengah Leandro dos Santos yang dikekalkan dalam skuad. Jika tidak membawa masuk pemain import berkualiti, Perak mungkin akan berg3lut untuk kekal di Liga Super musim depan.

Walaupun De Paula dan Liridon dilihat menjalani latihan di JDT, juara liga itu sendiri sudah mempunyai begitu ramai pemain import berkualiti tinggi, sama ada di JDT ataupun JDTII, sebab itu mereka mungkin tak perlukan pemain import baharu pun.

Situasi yang sama juga berlaku kepada pasukan-pasukan lain. Pahang sudah mempunyai Lazarus Kaimbi, walaupun mereka telah mel3paskan Dickson Nwakaeme.

Selangor pula membuat keputusan untuk mengekalkan semua pemain importnya termasuk Rufino Segovia yang meng4lami keced3raan jangka panjang. Kedah adalah satu-satunya pasukan paling pantas bert!ndak menandatangani dua import peny3rang berkualiti iaitu Kipre Tchetche dan Kpah Sherman.

Malah Terengganu juga sudah menandatangani Dominique da Sylva bagi menggantikan tempat Kipre Tchetche. Jadi inilah peluang untuk Perak mendapatkan De Paula selaku penjaring terbanyak Kuala Lumpur dan Liridon Krasniqi.

Untuk mendapatkan Liridon mungkin svkar memandangkan pemain dari Kosovo itu dilihat cukup berminat untuk beraksi di JDT.

Tetapi Guilherme de Paula mungkin mahu bermain di sebuah pasukan yang boleh memberikannya peluang untuk menjadi pemain utama. jika di JDT, De Paula perlu bersaing dengan Diogo Luis Santo dan Gonzalo Cabrera.

Segala-galanya terpulang kepada pengurusan Perak sama ada mahu menjadi sebuah pasukan yang sentiasa bersaing dengan JDT dan beraksi di Liga Juara-juara Asia ataupun menjadi sebuah pasukan yang perlu meny3lamatkan diri daripada ters!ngkir ke Liga Perdana.