Forkey Doe Ganti Dickson Nwakaeme ?

Peny3rang berusia 34 tahun, Francis Forkey Doe yang dilihat bermain bersama Pahang dan Kuching FA dalam aksi persahabatan telah menimbulkan persoalan, pasukan mana yang akan diwakilinya nanti?

Sejak menjejak kaki ke Malaysia bermula pada musim 2012 bersama Terengganu, Forkey Doe sangat sinonim dengan jumlah jaringan yang banyak, malah telah mencapai angka 100 jaringan di Liga Super.

Ianya dicapai pada awal musim 2018, ketika bersama Pahang, dan dua golnya ketika menumbangkan Selangor 3-1 pada saat itu telah melengkapkan 100 jaringannya di Liga Malaysia sejak 2012.

Peny3rang skuad kebangsaan Liberia itu telah beraksi bersama tujuh pasukan antaranya Terengganu, Kelantan dan FELDA United serta dua kali bersama Selangor iaitu pada musim 2013 dan 2017.

Adakah Forkey Doe bakal kembali menyarung jersi Tok Gajah? Dengan kelibat Dickson Nwakaeme dilihat semakin jauh dari Malaysia, mungkin inilah masa untuknya kembali mengegar Liga Malaysia.

Hanya tampil beraksi dalam beberapa perlawanan pada musim 2018, peny3rang berbisa itu mengalami kecederaan serius dalam aksi pusingan ketiga Piala FA menentang Kedah sehingga memaksa Pahang mencari pemain import baharu – ketika itu belia telah meledak tiga gol dalam lima aksi Liga Super.

Pahang ketika ini sudah memiliki tiga pemain import iaitu pertahanan tinggi lampai, Herold Goulon yang dikekalkan untuk musim ini, pemain tengah Filipina, Adam Reed dan peny3rang dari Brazil, Ivan Carlos.

Menguatkan spekulasi ini, pengurus Pahang, Datuk Mohammed Suffian Awang sebelum ini pernah menyatakan yang mereka sedang mencari pemain import untuk mengisi posisi tengah dan ser@ngan.

Forkey Doe telah tampil beraksi bersama Pahang pada penghujung Januari lalu ketika perlawanan pra-musim menentang Ultimate FC – Pahang menang 4-0 dan beliau berhasil menyumbang satu gol.

Begitupun, terdapat perkhabaran yang penjaring ketiga terbanyak Liga Super 2016 bersama FELDA United ini telah menandatangani kontrak bersama Kuching FA di Liga Premier. Sejauh mana kebenarannya?

Dengan reputasi yang dimiliki oleh penjaring terbanyak Liga Super 2012 bersama Jean-Emmanuel Effa Owona dengan 15 gol itu, Pahang mungkin tidak perlu berfikir panjang untuk menandatanganinya.