Dua bekas juara tunggu JDT

Juara L!ga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT)  perlu lebih bers3dia selepas dua b3kas juara Liga Juara-Juara (ACL) – Suwon Samsung Bluewings dan Guangzhou Evergrande – bakal men4nti mereka bagi saingan ACL musim 2020.

Ketiga-tiga pasukan terbab!t diundi dalam Kumpulan G bagi saingan elit itu pada majlis undian yang berlangsung di Rumah Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) semalam, namun satu lagi penc4bar mereka iaitu kelab dari Jepun hanya akan ditentukan selepas ini.

Suwon Samsung Bluewings dari Korea Selatan menjadi juara Kejohanan Kelab Asia pada 2000-01 dan 2001-02 sementara Guangzhou Evergrande dari China yang kini dib!mbing leg3nda Itali dan pemenang Piala Dunia,  Fabio Cannavaro mengungguli saingan ACL pada 2013 dan 2015.

Sebagai rekod, musim 2019 menyaksikan JDT tampil buat kali pertama bagi saingan ACL namun mereka men4matkan saingan di tangga terc0rot selepas merakam satu kemenangan ke atas juara bert4han, Kashima Antlers di laman sendiri selain satu keputusan seri.

Sementara itu, satu lagi wakil negara, Kedah akan bertemu wakil Hong Kong, Tai Po pada aksi kelayakan play-off dan jika menang, mereka akan menentang wakil Korea Selatan, FC Seoul dengan kemenangan akan memberikan tempat dalam Kumpulan E bersama Beijing FC, Chiangrai United dan satu lagi pemenang play-off.