Bekas Pemain Pulau Pinang Hilang Sabar

Di saat sedang rancak dengan latihan pra-musim 2020, bekas pemain-pemain Pulau Pinang pada musim 2019 dilihat telah menuntut baki pembayaran gaji yang masih tertunggak.

Menurut perkongsian di laman Facebook, Abd Aziz Ismail, pemain pertahanan itu menuntut agar Presiden Persatuan Bolasepak Pulau Pinang (FAP) segera melunaskan janjinya kepada mereka.

17 pemain telah dilepaskan FAP menjelang saingan Liga Premier 2020 dan telah membawa masuk sejumlah besar pemain baharu sebagai persediaan untuk mencabar dua tiket ke Liga Super 2021.

Selain Abd Aziz Ismail, antara pemain-pemain lain yang juga telah dilepaskan oleh Pulau Pinang dua bulan lalu adalah Afiq Azmi, Azrul Ahmad, Zamer Selamat, Wan Mohd Syukri, dan A. Segar.

Menurut perkongsian pemain yang berasal daripada Kelantan itu, Presiden FAP, Dr. Amar Pritpal Abdullah telah berjanji pembayaran akan dibuat pada 30 Disember lalu, namun ia hanya janji palsu.

Kira-kira dua minggu lalu, Dr. Amar Pritpal telah memaklumkan kepada mereka yang terlibat yang akaun FAP sedang diaudit dan selepas itu barulah duit daripada kerajaan negeri akan diterima seterusnya pembayaran gaji tertunggak akan diselesaikan.

Rentetan itu, pada 26 Disember, Dr. Amar Pritpal menjelaskan yang duit sudah diterima oleh FAP dan selewat-lewatnya bekas-bekas pemain akan menerima tunggakan gaji selama dua bulan itu pada Isnin iaitu 30 Disember lalu, namun hingga kini, tiada khabar berita.

Semua bekas pemain tersebut dilihat sudah hilang sabar dengan tindak tanduk FAP yang masih gagal melunaskan janji demi janji yang ditaburkan dan dengan pelbagai komitmen keluarga ketika ini, majoriti pemain tersebut sedang dihimpit krisis kewangan.

Ada di kalangan mereka yang mahu menghantar anak ke sekolah selain bayaran bulanan kereta, sewa rumah, belanja rumah dan sebagainya. FAP juga sudah diasak beberapa kali oleh mereka namun, dilihat telah mengambil jalan berdiam diri setakat ini.

sumber: semunnyabola

Musim lalu, Harimau Kumbang keh!langan tiket promosi ke Liga Super 2020 akibat arahan pemot0ngan enam mata oleh FIFA selepas didapati gagal melunaskan tunggakan gaji bekas pemain import, Reinaldo Lobo dalam tempoh masa yang ditetapkan.

Dalam pada itu, Abd Aziz Ismail turut memohon maaf kepada penyokong Pulau Pinang kerana seperti membvrukkan nama pasukan namun, ianya dilihat perlu untuk keadilan mereka.