Vietnam Hilang Kelebihan Kelayakan Piala Dunia

Pasukan Vietnam yang sebelum ini kelihatan memiliki keyakinan agak luar biasa untuk menghadapi perlwanan kelayakan Piala Dunia, kini sudah menggel@bah selepas AFC mengumumkan semua perlawnan tersebut ditunda ke tahun 2021.

Dari pemerhatian kami, Vietnam kini seolah-olah berada dalam keadaan yang tertek@n kerana mereka telah hilang advantage yang dimiliki sebelum ini iaitu pemain-pemain mereka secara konsisten beraksi dalam saingan bola sepak domestik ketika banyak pasukan lain tidak beraksi.

Namun kini, saingan liga mereka juga terhenti sehinggakan ada pasukan yang mahu menghantar cadangan bagi membat@lkan terus saingan liga mereka musim ini. Vietnam sudah hilang 1 advantage penting turun beraksi lebih awal sebelum ini.

Menurut laporan dari ZingNews, perlawnan pertama pusingan kelayakan Piala Dunia akan diadakan pada hujung bulan Mac 2021, dan 10 hari selepas itu pula saingan AFF Suzuki Cup pula akan bermula.

Kepadatan jadual ini dilihat oleh media sukan Vietnam sebagai satu hal@ngan berat untuk mereka bagi membolehkan pemain mempamerkan aksi yang terbaik.

Pasukan Law@n Akan Menjadi Lebih Kuat
Keseimbangan dalam kumpulan G akan terjejas terutamanya bagi pasukan Vietnam apabila 4 lagi pasukan dalam kumpulan itu dijangka mempunyai masa lebih lama untuk mempersiapkan pasukan.

Beberapa nama penting bagi pasukan Vietnam seperti tran Dinh Trong, Do Duy Manh, Dan Van Lam, Doan Van Hau, Luong Xuan Truong berada dalam keadaan terbaik untuk turun ber@ksi namun kini semuanya tidak akan terjadi.

Vietnam melihat pasukan UAE dan Indonesia akan gembira dengan penundaan ini kerana akan memberikan ketua jurulatih baru mereka serasi bersama skuad pemain yang mereka miliki. Jorge Luis Pinto dan Shin Tae-yong memiliki masa yang cukup untuk memperkasakan pasukan masing-masing dan ini akan menyusahkan pasukan Vietnam.

Selain itu, Malaysia dan UAE pula berkelebihan dari sudut kecergasan pemain-pemain natural!sasi, dimana media Vietnam cukup risau dengan kekuatan dari pemain-pemain ini.

Bagi mereka jika jadual kelayakan Piala Dunia tidak berubah pemain-pemain naturalisasi ini tidak sempat cergas sepenuhnya, namun ceritanya adalah berbeza jika 6 bulan akan datang.

Mengambil contoh prestasi Mohamadou Sumareh ketika bertemu Vietnam, mereka kini gus@r dengan impak pasukan Malaysia sekiranya ada 3 atau 4 pemain seperti ini beraksi dalam perlawnan yang pastinya menyusahkan mereka untuk kekal berada dikedudukan teratas kumpulan G.