Berita Kurang Baik Buat Penyokong Terengganu FC

Menjelang dua hari sebelum sepak mula CIMB Liga Super 2020, Terengganu FC dikhabarkan keh!langan beberapa tonggak pasukan akibat masalah keced3raan.

Ia mungkin berita kurang baik buat para penyokong Sang Penyu, namun, pengendali pasukan, Nafuzi Zain melihatnya daripada sudut berbeza di mana, pemain-pemain lain yang berada di dalam pasukan akan mendapat peluang untuk beraksi.

Nafuzi Zain memaklumkan kepada Semuanya BOLA, terdapat tiga pemain yang bakal terlepas aksi pembukaan berdepan Perak di halaman sendiri pada Sabtu iaitu dua pertahanan, Wan Amirzafran dan Stuart Wark serta pemain tengah, Sharin Sapien.

Pada musim lalu, Wan Amirzafran boleh dikatakan kurang mendapat tempat akibat masalah keced3raan, sementara Stuart Wark adalah pemain baharu, yang menyertai pasukan daripada PDRM, yang bakal beraksi di saingan Liga Super musim ini.

Sejak mengambil alih daripada Irfan Bakti, Nafuzi Zain telah menyerap masuk Sharin Sapien daripada Terengganu FC II ke skuad utama dan sejak itu, pemain tengah itu menjadi tulang belakang Terengganu terutamanya dalam saingan Piala Malaysia.

“Tidak merisaukan sangat. Memang Sharin Sapien telah banyak bermain dalam aksi persahabatan, tetapi dengan ketiadaannya ini, pemain lain juga ada peluang bermain,” ujarnya ketika ditanya k3san keh!langan Sharin Sapien dalam pelan taktikalnya.

“Pengganti itu ada. Kita ada banyak pilihan di tengah seperti Nasir Basharudin, Shukur Jusoh dan lain-lain,” tambahnya sambil menyatakan yang mereka telah bersedia untuk aksi pertama selepas mengakhiri pra-musim pada minggu lalu.

Dimaklumkan hanya Wan Amirzafran sahaja yang bakal tersisih untuk tempoh yang panjang, sekurang-kurangnya untuk dua bulan, sementara Stuart Wark dan Sharin Sapien dijangkakan akan boleh beraksi dalam masa terdekat.

“Dua perlawanan tempohari macam persediaan terakhir kita. Setakat ini, keserasian pemain baharu nampak baik dan kita sudah menjalani latihan dan pra-musim hampir dua bulan. Saya berpuas hati [dengan persediaan pasukan],” ujar Nafuzi Zain.

Ketika ditanyakan mengenai peny3rang import baharu, Dominique da Sylva, yang mempamerkan sentuhan tajam dalam dua aksi terakhir bertemu Pahang dan PDRM tempohari, pengendali berusia 41 tahun itu akan menilai daripada aksi kompetitif.

“Saya harap sentuhannya akan dibawa ke dalam perlawanan sebenar. Hanya dalam perlawanan sebenar kita boleh menilai kemampuannya. Perlawanan persahabatan tiada apa-apa pun,” ulasnya mengenai prestasi Dominique da Sylva.

Perlawanan Terengganu dan Perak akan berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang akan digunakan kembali untuk saingan Liga Super musim 2020.