Tak Sangka Tewaskan Harimau Selatan

Pengendali Pulau Pinang, Manzoor Azwira Wahid kagum dengan aksi luar biasa pemainnya yang berjaya menundvkkan Johor Darul Tazim II (JDT II) 2-1 pada aksi Liga Perdana di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin, malam tadi.

Katanya, menent@ng pasukan yang hebat seperti JDT II, walaupun ia pasukan sokongan kepada Johor Darul Tazim (JDT) bukanlah tugas mudah tatkala mereka dibarisi pemain berkualiti terutama Liridon Krasniqi, Kiki Insa, Syazwan Andik (Mohd Ishak) dan beberapa pemain lagi.

Saya akui sukar menamatkan perlawnan dengan kemenangan dan ia memberi semangat kepada pemain mengharungi empat perlawnan lagi. Malah, kalau boleh saya mahu pemain mengesahkan tempat lebih awal ke Liga Super.

Keadaan padang yang lic!n menjejaskan kelancaran permainan kerana taktikal sebenarnya lebih terarah bermain secara ump@nan pantas dan bergerak dalam satu pasukan dan situasi itu menyebabkan corak ser@ngan kurang meyakinkan.

“Kelebihan yang ada pada kami apabila mendapat peluang terbaik, pemain tidak mensia-siakan,” katanya.

Ditanya mengenai ins!den pada minit ke-65 apabila pengadil perlawnan, Khirulazuan Kidam tidak menghadiahkan sep@kan penalti selepas bola @terkena pemain JDT II, Manzoor Azwira tampak enggan mengulas mengenai ins!den itu.

Sebaliknya, dia menyifatkan ia perkara biasa dalam permainan bola sepak kerana sudut pandangan pengadil dan barisan kejurulatihan Pulau Pinang berbeza.

Manzoor juga berpuas hati dengan k0mitmen setiap pemain yang diturunkan terutama Anselmi Da Silva yang berjaya mencetuskan semangat kepada barisan pemain untuk berjuang habis-habisan bagi memastikan kemenangan.

Kelibat Endrik Dos Santos dan Lee Chang-hoon juga memainkan peranan tatkala tidak pernah jemu untuk memberi tek@nan kepada barisan pertah@nan JDT II.

“Aksi seterusnya, kami akan berdepan Kuala Lumpur di laman sendiri dan saya anggap ia ibarat final kerana pasukan itu juga tampak hebat selepas berada di tangga kedua dan mengumpul 17 mata sama dengan kami,” katanya.