“Saya cukup kesiankan kepada generasi baharu ”

Pemain berpengalaman, Shukor Adan berharap pelaksanaan Economic Control Program (ECP) bermula pada musim 2020 akan mendorong segelintir pasukan Liga Malaysia yang sebelum ini culas dalam pembayaran gaji pemain untuk menjadi lebih bertanggungjawab.

Menurut pemain pertahanan berusia 40 tahun itu yang bakal menyarung jersi Kuala Lumpur pada musim depan, dia melihat ECP bakal menjadi satu ikatan yang kuat kepada pasukan untuk menyempurnakan komitmen mereka terhadap pemain-pemain.

Dia dalam masa sama turut mengakui berasa kecewa kerana pemain kerap kali dipersalahkan jika bersuara dalam isu tunggakan gaji sedangkan perkara itu terjadi kerana kegagalan pihak pengurusan menangani masalah kewangan dengan baik.

“Apa yang saya dengar pasal ECP ini memang bagus kerana perkara ini akan hadirkan rasa tanggungjawab persatuan kepada pemain-pemain. Sebelum ini pemain kerap kali dipersalahkan bila keluarkan kenyataan dalam isu ini sedangkan mereka hanya tuntut hak mereka. Apa yang pemain minta itu ada terkandung dalam kontrak dan bila janji tidak dilunaskan, pemain kerap kali dipersalahkan.

“Jadi dengan ECP ini saya harap boleh bantu banyak pemain bola sepak kerana tiap pasukan kena sediakan bajet pada awal musim selain perjanjian dengan penaja yang memudahkan perancangan kewangan tiap pasukan dan ini baik kepada pemain,” katanya.

Salah satu objektif utama ECP adalah memastikan bahawa pasukan hanya dibenarkan berbelanja berdasarkan keupayaan kewangan mereka dan tidak merekrut pemain pada kos yang tinggi jika mereka tidak mampu berbuat demikian daripada segi kewangan.

MFL telah menjalin kerjasama serta mendapat bimbingan daripada La Liga bagi menjayakan ECP secara berperingkat di Liga Malaysia bermula musim 2020.

Tambah Shukor yang telah dipalit isu tunggakan gaji selama dua musim berturut-turut bersama Felda United dan kemudiannya Melaka United, dia mengakui berasa simpati terhadap nasib pemain-pemain muda yang baru hendak memulakan karier dalam bola sepak tetapi terperangkap dengan isu tunggakan gaji bersama majikan masing-masing.

Justeru, dia menyeru kepada persatuan bola sepak atau kelab supaya bersikap serius bagi mengikuti langkah pelaksanaan ECP dan bukannya sekadar ‘melepaskan batuk di tangga’.

“Kepada semua pasukan, jangan hanya berniat untuk berbelanja sedangkan tiada kemampuan dan bola sepak kita sudah lama memasuki era profesional, tetapi masih ada isu pasukan tidak bayar gaji.

“Saya cukup kesiankan kepada generasi baharu yang hendak bertapak dalam bola sepak namun mereka mendapat majikan yang sambil lewa dalam soal gaji namun apa yang perkatakan ini bukan semua persatuan, sebahagian sahaja termasuk persatuan bola sepak negeri yang masih di takuk lama.

“Apa yang perkatakan ini bukan bercakap bagi diri saya kerana saya sudah lama main bola tetapi bagi generasi akan datang, jadi saya harap kepada persatuan, saya harap mampu ikuti pelaksanaan ECP ini,” katanya.