Saddil Ramdani Berisiko Berdepan Hukum@n Penjara Selama 7 Tahun

Pemain sayap lincah skuad kebangsaan Indonesia, Saddil Ramdani kini merupakan suspek jenayah apabila didakwa memb3lasah orang awam sehingga ced3ra pa rah di bahag!an kepala dan bibir.

Saddil melakukan kes@lahan itu di Kota Kendari pada hari Jumaat lepas (27 Mac 2020) ke atas seorang lelaki yang berusia 25 tahun dan kini sedang disiasat oleh pihak polis setelah ahli keluarga m@ngsa membuat laporan rasmi.

Jika terbukti bersalah, Saddil yang beraksi dengan pasukan Pahang pada musim lepas akan dija tuhkan hu kuman penjara selama 7 tahun menurut undang-undang Indonesia sehingga terpaksa melupakan kerjayanya sebagai pemain bola sepak profesional.

Ketua Polis Kendari, Muhammad Sofyan Rosyidi mengesahkan perkembangan itu dan mengumumkan nama pemain yang berusia 21 tahun itu sebagai seorang susp3k utama.

“Saddil kini merupakan suspek jen@yah dalam kes ini setelah kami melakukan pelbagai siasatan. Beliau sudah disoal sia sat sebanyak dua kali. Kami turut menyoal sia sat m@ngsa dan sekitar 4 atau 5 saksi juga dipanggil untuk memberikan keterangan.

“Jika terbukti bersalah, Saddil boleh dikenakan hu kuman penj@ra selama 7 tahun menurut akta 351 dalam undang-undang Indonesia,” kata Sofyan dipetik dalam kompas. 

Pada musim ini, Saddil menyertai kelab Bhayangkara FC dalam saingan Liga 1 Indonesia. Bagaimanapun, beliau juga mungkin akan ditamatkan kontrak lebih awal jika dij@tuhkan hu kuman berat oleh pihak polis dan mahkamah.

“Kami menyerahkan proses hu kuman ini kepada Polis Kendari. Kami tunggu laporan hasil peny!asatan pihak berkuasa sebelum membuat keputusan mengenai masa depan Saddil,” kata pengurusan Bhayangkara FC, I Nyoman Yogi Hermawan.

Saddil Ramdani tampil jelaskan kisah sebenar

Setelah berdiam diri dan mengelakkan daripada bertemu pihak media, Saddil akhirnya membuka mulut menceritakan kisah sebenar kenapa beliau terpaksa memb3lasah seorang lelaki yang bernama Irwan.

Katanya, beliau terpaksa bert!ndak demikian kerana tidak tahan dengan tindakan Irwan dan kawannya mengejek ibunya.

“Cerita sebenarnya, mereka (Irwan) dan rakan-rakan sedang minum di belakang rumah dalam keadaan m@buk sambil menyanyikan lagu kem@tian yang meny!nggung mak saya,” katanya.

Ketika itu, ibu Saddil sempat menegur Irwan dengan mel@rangnya untuk minum di belakang rumah, namun tidak dihiraukan. Mereka juga mengeluarkan kata-kata kej! dan berb@ur c@rutan sehingga membangkitkan kem@rahan Saddil.

“Mereka melawan katanya apa urusannya kalian kami m@buk di sini, ini hak kami apa urusan denganmu orang tua, nah mak saya dihina. Setiap minggu mereka berada di belakang rumah dan membuat bising.

“Tiba-tiba salah seorang rakan minum Irwan meng@muk dan mem@ki mak saya dengan bahasa yang kurang ajar seperti anj*** b*** orang tua anj***,” katanya.

Biarpun kini berdepan pelbagai tu duhan jen@yah, Saddil tetap berjanji akan bertanggungjawab atas tind@kannya. Beliau juga tidak peduli dengan nama besarnya sebagai bintang bola sepak Indonesia.

sumber: vocketfc

“Saya sudah berbuat, biar saya tanggung jawab. Biar mereka tidak g@nggu lagi mak saya. Nama besarku tidak penting bahkan tidak ada gunanya jika dibandingkan dengan harga diri keluarga dan mak sendiri,” ungkapnya.

Saddil sebelum ini pernah berdepan k3s di mahkamah apabila didakwa memvkul bekas tunangnya di muka.