kemenangan kedua Indonesia

Pemain gantian, Osvaldo Haay, muncul pemain Indonesia paling menyerlah ketika menewaskan Singapura 2-0 dalam perlawanan Kumpulan B, Sukan SEA Filipina di Stadium Memorial Rizal, Manila sebentar tadi

Pasukan bimbingan Felix Dalmas itu mengumpul empat mata selepas dua perlawanan, mengatasi Myanmar menerusi beza jaringan manakala Malaysia yang tidak turun beraksi pada Matchday 2 pula di tangga ketiga dengan tiga mata.

Selepas menewaskan juara bertahan, Thailand, dengan keputusan sama kelmarin, kemenangan terbaru itu melonjakkan skuad kendalian Indra Sjafri berkenaan ke tangga kedua di belakang Vietnam selepas dua perlawanan.

Singapura pula sekadar terikat tanpa jaringan dengan Laos dalam perlawanan pertama dan terdesak membvru kemenangan ketika men3ntang Indonesia.

Ia dapat dilihat ketika skuad kendalian Fandi Ahmad itu jelas pasukan yang lebih baik dalam babak pertama.

Bagaimanapun, skuad Singa itu gagal mem3cahkan keampuhan juara Kejohanan AFF B-22 itu dengan sepakan percuma Lionel Tan dit0lak ke palang oleh penjaga gol Indonesia, Nadeo Argawinata, pada minit ke-17.

Indonesia memaparkan aksi berbeza dalam babak kedua apabila memulakannya dengan anc@man ke ku bu law@n.

Peny3rang Lechia Gdansk, Egy Maulana, merupakan pemain pertama yang menguji gawang Singapura apabila gerakan solonya men3waskan beberapa pert@hanan lawan sebelum melepaskan rembatan yang diselamatkan penjaga gol, Zharfan Rohaizad.

Pada minit ke-63, penyerang Persebaya Surabaya, Osvaldo, hampir mem3cahkan kebvntuan buat Indonesia, mujur kapten Singapura, Irfan Fandi, melakukan pintasan saat-saat akhir untuk menafikan jaringan itu.

Kedua-dua pemain itu sekali lagi bert3mbung dengan Osvaldo mendada bola untuk menewaskan pertahanan itu sebelum melakukan sepakan yang melepasi kawalan Zharfan bagi gol pembukaan.

10 minit kemudian, Osvaldo dan Irfan bertemu lagi di depan gawang Singapura dan peny3rang Indonesia itu kelihatan dik@sari dalam kawasan penalti.

Namun, pemain berusia 22 tahun itu bangkit untuk melorongkan bola yang disudahkan Asnawi Bahar bagi meletakkan Indonesia di laluan selesa selepas memperoleh dua kemenangan pertama peringkat kumpulan itu. 

INDONESIA 2 SINGAPURA 0

Leave a Reply

Your email address will not be published.