Kelab Vietnam Main K0t0r

Kelab Liga Vietnam 1, Quang Nam kini menjadi bualan h@ngat di negara itu kerana disy@ki mengamalkan ilmu hit@m untuk memastikan kemenangan berpihak kepada mereka dalam perlawnan men3ntang Nam Dinh.

Nam Dinh dijadualkan men3ntang Quang Nam semalam dalam perlawnan ke 9 Liga Vietnam 1. Seperti biasa, kedua-dua pasukan diberi peluang untuk membiasakan diri dengan keadaan padang dan menjalani latihan di Stadium Thien Truong sehari sebelum hari perlawnan.

Namun, pasukan Quang Nam berkelakvan an3h ketika sedang menjalani sesi latihan di stadium tersebut. Penjaga gol kelab itu didapati menabur garam, nasi dan cairan berwarna unggu di kawasan kotak penalti.

Aksi tersebut mula disedari oleh petugas stadium dan berter!ak memaklumkan kepada para penyokong yang berada di situ. Kemudian, para penyokong Nam Dinh turun ke padang untuk memeriksa sendiri dan mereka ber@ng dengan tind@kan pasukan law@n cuba mengamalkan ilmu hitam untuk raih kemenangan.

“Saya mengetahuinya ketika Quang Nam sedang berlatih. Seorang kakitangan yang bekerja di Stadion Thien Truong melihat pemain pasukan itu melakukan tindakan yang tidak n0rmal dan an3h,” kata wakil kelab Nam Dinh dipetik dalam

Dia kemudian berlari dan melihat penjaga gol Quang Nam menaburkan garam, nasi, dan cairan berwarna ungu di padang. Petugas stadium itu segera berter!ak kepada semua orang.

“Setelah itu, penyokong Nam Dinh pergi memeriksa dan mereka menemukan beras, garam, dan air berwarna ungu ditaburkan di seluruh tanah, terutama di kawasan penalti,” tambahnya.

Bagaimanapun, wakil kelab Nam Dinh tidak yakin Federasi Bola Sepak Vietnam (VFF) akan mengambil tind@kan terhadap penjaga gol Quang Nam itu kerana ia tidak ada dalam peraturan pertandingan.

Perlawnan itu tetap berlangsung seperti biasa semalam dan Nam Dinh berjaya menew@skan Quang Nam dengan jaringan 1-0.

Presiden kelab Quang Nam ketika diminta mengulas mengenai isu tersebut menafikan para pemainnya mengamalkan ilmu hitam untuk memberi mas@lah dan kemud@ratan kepada pasukan tuan rumah.

Beliau menjelaskan tind@kan menabur garam dan nasi sekadar ritval ag@ma mereka untuk mend0akan agar perlawnan dapat berlangsung dengan aman dan lancar.

Ini hanya salah faham. Penyokong Nam Dinh terus membesar-besarkan isu ini tetapi itu bukan masalah utama. Ini kegi@tan yang menjadi kepercayaan biasa pasukan.

“Sebelum perlawnan, biasanya anda akan doakan ketenangan. Pasukan saya profesi0nal, dan saya tidak perlu melakukan apa-apa untuk mengh@lang orang meraih kemenangan,” jelasnya.