FAM Bertegas Mahu Tolak

PERSATUAN Bolasepak Malaysia (FAM) berteg@s men0lak amalan dwistandard, mengambil jalan pintas mahupun melangg@r peraturan dan tatacara prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan dalam memilih pemain untuk menganggotai pasukan kebangsaan.

Sebagai badan induk bola sepak negara, FAM tidak akan berkompr0mi dalam mematuhi peratVran, garis panduan dan undang-undang kerajaan berhubung proses kuar@ntin berkaitan C0v!d-19 serta taraf kerakyatan untuk mana-mana individu bagi semua peringkat umur pasukan kebangsaan.

Setiausaha Agung FAM Stuart Ramalingam, meneg@skan bahawa FAM tidak akan melangg@r peraturan sedia ada, sama ada dari sudut SOP, proses dokumentasi yang ditetapkan kerajaan mahupun proses dalaman FAM semata-mata untuk memenuhi hasrat mana-mana individu.

FAM tidak akan mengambil jalan pintas mahupun melangg@r peraturan sedia ada dalam membuat pemilihan pemain.

“Proses dalaman FAM, termasuk keputusan jurulatih dan jawatankuasa FAM serta protokol penilaian dari sudut teknikal mestilah dihormati bagi berlaku adil kepada semua pihak.”

Stuart merujuk kepada dua kes bagi menggambarkan iltizam FAM mematuhi proses sedia ada, iaitu keputusan berhubung status Marcel Kalonda serta kepulangan Wan Kuzri Wan Ahmad Kamal untuk menjalani latihan bersama skuad Bawah 19 tahun negara.

FAM membuat keputusan Kalonda tidak boleh dipertimbangkan mewakili negara, berdasarkan semakan dan penyias@tan menyeluruh oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) terhadap semua dokumen berhubung dakw@annya yang mempunyai pertalian dar@h dengan rakyat Malaysia.

Dalam hal Wan Kuzri pula, beliau mematuhi proses kuar@ntin selepas menyatakan kesediaan pulang dari Amerika Syarikat bagi menjalani latihan bersama skuad Bawah 19 tahun dan dinilai dari segi kemahiran teknikal sebagai usaha meyakinkan panel kejurulatihan bahawa beliau layak dipertimbangkan.

Dua contoh ini mencerminkan kesungguhan FAM mengikut setiap proses und@ng-und@ng serta peraturan dalaman.

FAM mengambil pendirian bahawa kami akan menghormati semua proses sedia ada membabitkan pihak luar mahupun proses dalaman, khususnya protokol penilaian pemain dari sudut teknikal tanpa bergantVng semata-mata kepada reputasi dan rakaman video.

“Tidak ada pemain yang boleh berfikir bahawa dia dipilih secara automatik atas dasar reput@si. Sebaliknya FAM sentiasa bersedia menghulurkan bantuan dan menjadi pemudahcara bagi mana-mana pemain yang ikhlas untuk menyarung jersi negara,” katanya