Dah kalah buat hal

LEBIH 150 peny0kong Paris St-Germain (PSG) ditangkap selepas mereka meru suh dengan memb@kar kereta, memec@hkan tingkap kedai dan bertem bung dengan polis di ibu negara Perancis, Paris selepas pasukan mereka tumpas kepada Bayern Munich dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara awal pagi tadi.

Ribuan penyokong berkumpul untuk memberi sokongan kepada PSG dilayar g3rgasi dan ada di antaranya menyalakan suar serta bersorak tatkala perlawanan berkenaan berakhir dengan kekalahan 0-1 di Lisbon

Walaupun mereka masih lagi ‘berp3rang’ dengan C0vid-19, Perancis membenarkan pengumpulan orang ramai sehingga 5,000 orang bagi menghadiri majlis besar seperti pertandingan sukan, dengan syarat melakukan penjarakan s0sial dan langkah-langkah perlindungan lain.

Ins!den itu berlaku beberapa jam, selepas sekumpulan penyokong mel3mpar botol dan mer cun ke arah polis, sebelum pihak berkuasa itu memb@las dengan mel3paskan gas pemedih mata serta pelvru getah.

Di Champs-Elysees, kenderaan dib@kar, tingkap dip3cahkan dan beberapa kedai turut dir0sakkan.

Polis berkata, seramai 151 orang dit@ngkap atas tvdu han melakukan keg@nasan terhadap pihak berkuasa dan mencvri, melakukan ker0sakan terhadap harta benda dan !ngkar arahan untuk bersurai.

Menteri Dalam Negeri, Gerald Darmanin berkata di Twitter, 16 anggota polis mengalami kec3deraan, 12 buah kedai dir0sakkan dan kira-kira 15 kenderaan mus nah akibat ins!den berkenaan.

Beliau men gutuk perlakuan kek3rasan yang ‘tidak dapat diterima’ dan mengucapkan terima kasih kepada pihak polis selepas melakukan penangkapan terhadap ‘kumpulan pengg@nas’ kecil dan peng@cau itu