Bintang Brighton Mungkin Bermain Untuk Malaysia

KEKU@TAN skuad bawah 19 (B-19) tahun negara dijangka bertambah sekiranya pemain kacvkan Jaami Qureshi berjaya diserapkan menjelang kempen Kejuaraan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) B-19 di Uzbekistan, pada 14 Oktober ini.

Jaami yang kini ber@ksi sebagai peny3rang skuad remaja kelab Brighton adalah burvan utama skuad B-19 negara untuk digandingkan bersama peny3rang sensasi, Luqman Hakim Shamsudin di jentera depan.

Dia yang memiliki pertalian dar@h dengan rakyat Malaysia menerusi sebelah ibunya yang berasal dari Manjoi pernah disenaraikan oleh skuad B-15 England sebelum ini, dan atas faktor itu pengurusan pasukan negara berhasrat untuk memikat Jaami.

Menurut pengurus pasukan B-19, Datuk Kamarul Ariffin, beliau amat tervja untuk melihat sendiri @ksi pemain kacvkan itu dan sedia ke luar negara untuk menemui pemain itu.

Pemain daripada Brighton yang dah mewakili England B-15 itu amat menarik minat saya.

“Insya-All@h jika dalam tempoh terdekat kami boleh ke luar negara, saya akan pergi sendiri untuk melihat dan memantau perkembangannya sebab Brighton B-16 menang dengan Arsenal 2-1, dan itu membuatkan saya tervja untuk pergi melihatnya,” katanya.

Potensi besarnya dalam bola sepak menyaksikan media tempatan, Mirror menyenaraikan pemain itu sebagai antara prospek yang mungkin mewakili skuad kebangsaan England pada masa depan.

Sebagai rekod, anak bongsu daripada lima beradik itu memulakan karier di akademi Brentford seawal enam tahun sebelum dia ber@ksi bersama akademi Chelsea selama tiga tahun dan kemudiannya Fulham.

Brighton kemudian mengint@i khidmatnya sebelum dia menandatangani kontrak selama dua tahun bersama kelab itu bermula usia 12 hingga14 tahun.

Potensi yang dimilikinya menyaksikan Brighton menyambung kontraknya selama empat tahun dan biasiswa termasuklah kontrak profesi0nal selama dua tahun bersama skuad utama bergantvng pada prestasinya ketika berusia 17 tahun.

Malah, penyrang itu memiliki kelebihan kerana selain bermain bola sepak, dia turut bermain ragbi dan bergelar atlet kebangsaan bagi acara pecvt 100 meter (m) dan 200m.

sumber: HM

Mengulas perkembangan Wan Kuzri, Kamarul mengesahkan pemain kelahiran Amerika Syarikat itu akan menyertai skuad negara dalam waktu terdekat.

“Setakat ini apa yang saya boleh sahkan, pemain yang dalam proses terakhir untuk kembali ke Malaysia ialah Kuzri. Dia dalam proses dokumentasi terakhir untuk kami terb@ngkan bagi sertai pasukan ke AFC nanti,” katanya.

Di Uzbekistan nanti, skuad kendalian Brad Maloney diletakkan dalam Kumpulan D bersama Qatar, Tajikistan dan Yaman dengan sas@ran adalah untuk mara ke separuh akhir sekali gus menempah tiket ke Piala Dunia B-20 di Indonesia tahun depan.